Nowruz (Noroez) – vier de lente en het nieuwe jaar

Noroez (Nowruz) is een Perzisch nieuwjaars- en voorjaarsfeest en wordt op 21 maart gevierd. Onder meer in Iran (Perzië), Koerdistan, Azerbeidzjan, Tadzjikistan en Afghanistan.

Op het noordelijk halfrond is dat het begin van de lente. In de genoemde landen is Noroez het grootste feest van het jaar. Het is de dag dat mensen nieuwe kleren aantrekken, lekkere hapjes eten, bij elkaar op bezoek gaan en cadeautjes weggeven.

Noroez betekent de terugkeer van de zon en van het licht. Het betekent een nieuw begin, net als het nieuwjaarsfeest op 1 januari in onder meer Europa. En net als hier de dag voor het nieuwjaarsfeest vaak wordt gebruikt om het afgelopen jaar te herdenken. Noroez is daarom meer dan een nieuwjaarsfeest; het is ook een moment van loutering en verzoening, van dood en leven, en van de hoop op een nieuw begin en een beter leven.

Dinsdag 21 maart vieren we in Rozet het begin van de lente én Noroez. Illustrator, animator en kunstenaar Narjes Mohammadi is initiatiefnemer van Noroez in Rozet.

Je bent welkom vanaf 16 uur om deel te nemen. Het programma bestaat uit een dansworkshop, muziek, een presentatie over Noroez, een kleine expo met Noroez illustraties van Narjes en er zijn heerlijke Perzische hapjes en drankjes.

Dus vier met ons mee! Tot 21 maart, tot Noroez.

Wil je komen? Meld je dan even aan.

Nowruz, which means “new day” is a holiday marking the arrival of spring and the first day of the year in Iran. Nowruz has been celebrated in Iran and many countries along the Silk Roads for more than 3,000 years.
This year, we’re going to celebrate Nowruz in Rozet.

On March 21st You are invited to see a collection of animations and illustrations about Nowruz. The event will start at 4 p.m. At the end of the day, you can enjoy Persian food, drink and music and have a small gift from Iran.

You’re invited, please register via this link

21-03-2023
Rozet
Gratis
Inschrijven activiteit
Nowruz (Noroez) – vier de lente en het nieuwe jaar